Selçuk CANÇELİK

Selçuk CANÇELİK

Mail: cancelikselcuk@gmail.com

Evlenen Kadın Çalışanın Kıdem Tazminat Hakkı

Evlenen Kadın Çalışanın Kıdem Tazminat Hakkı

Evlenen Kadın Çalışanın Kıdem Tazminat Hakkı

 

Yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı Kanunun 14. Maddesi halen kıdem tazminatına referans niteliği taşımaktadır

Bahse konu kanunda gösterilen bazı fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmesi gereken para şeklinde tanımlanabilir.

Kıdem tazminatı, hem belirli süreli hizmet sözleşmesine göre çalışan işçilere hem de belirsiz süreli hizmet sözleşmesine göre çalışan işçilere ödenir. Ancak kıdem tazminatının söz konusu olabilmesi için iş sözleşmesinin 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesi ile 4857 sayılı İş Kanunu'nda belirtilen şartlarla feshedilmesi gereklidir.

 

Evlilik Nedeniyle Kıdem Tazminat Hakkı;

 

Öncelikle belirtmekte yarar gördüğüm bir husus var. Şöyleki, Evlilik nedeniyle kıdem tazminat hakkı sadece kadın çalışanlara verilmiş bir haktır.

Evlenen kadınlarla ilgili düzenleme özetle;

1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinin (e) bendinde; “Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda” kıdem tazminatına hak kazanacağı hükme bağlanmıştır.

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere kadın çalışanların bu haktan yararlanma talepleri resmi nikah tarihinin seneyi devriyesine kadardır.

Bu talep için kadın işçinin ilk evliliğinin olması gibi bir ön şartta bulunmamaktadır.

İşverenin bu hükme dayanarak iş sözleşmesini feshetmesi yetkisi yoktur. Fesih yetkisi bu noktada sadece kadın çalışana verilmiş bir haktır.

Kadın işçiler, evlendikten sonra bir yıl içinde iş sözleşmesini feshetmeleri halinde kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Bu düzenlemeye istinaden kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için;

- Birinci koşul, kadın işçinin iş sözleşmesinin devam etmesidir. Yani, işçinin işten ayrıldıktan (iş sözleşmesi kıdem tazminatı almasını hak etmeyecek şekilde sona erdikten) bir süre evlenmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle, işçinin iş sözleşmesinin devam etmesi önemli bir koşuldur.

 

- İkinci koşul ise, iş akdi devam eden kadın işçinin evlenmesi halinde, bir yıl içinde evlendiğini belirterek işverenden kıdem tazminatını istemesi gerekmektedir. Evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesinin feshedilmemesi ve işverenden kıdem tazminatı istenmemesi halinde işçinin bu hakkı kaybolmaktadır.

- Üçüncü koşul ise, kadın işçinin en az bir yıllık çalışmasının olmasıdır. Çünkü kıdem unsura ancak bir tam yıl çalışma karşılı olarak ortaya çıkar.

               Peki, kötü niyetli bir evlilik ( sırf kıdem tazminatı almak için ) var ise alınacak aksiyon nedir ?

  • Bu noktada referans Yargıtay kararlarını incelemek gerekecektir.

Yargıtay’a göre, sırf kıdem tazminatı almak için kocasından boşanarak aynı kişiyle yeniden evlenmek ve evlenme dolayısıyla işten ayrılarak kıdem tazminatı talep etmek bir hakkın kötüye kullanılmasıdır.

               Bu haftalık bu kadar hoşça bakın zatıâlinize.

 

Selçuk Cançelik

cancelikselcuk@gmail.com

İş Hukuku Bilirkişisi

İnsan Kaynakları Yöneticisi

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar