Selçuk CANÇELİK

Selçuk CANÇELİK

Mail: cancelikselcuk@gmail.com

İŞ VE İŞÇİ BULMAYA ARACILIK FAALİYETLERİ

İŞ VE İŞÇİ BULMAYA ARACILIK FAALİYETLERİ

İŞ VE İŞÇİ BULMAYA ARACILIK FAALİYETLERİ HAKKINDA

İş ve işçi bulmak mana itibariyle İŞKUR'un var oluş nedenlerinden en önemli unsur olma niteliği taşımaktadır. Fakat günümüzde kişi ya da kurumlar izne tabii olmak kaydı ile, 4094 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu kapsamında ücretini işverenlerden almak ön şartı ile iş ve işçi bulmaya aracılık yapabilirler. Yani iş bulma gerekçesi ile kişi ya da kurumlar bazı iş ve meslekler hariç olmak kaydı ile iş arayanlar ücret talep edemezler.

İş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti gerçek ve tüzel kişiliklerce;

• Doğrudan ya da dolaylı olarak,

• Gelir amacı olsun, olmasın,

• İşyerinde ve/veya internet üzerinden,bağımsız olarak ya da ek olarak sadece bu amaca yönelik olarak yayımlanan gazete, dergi, vb. yayınlar aracılığı ile,

• Tam ya da kısmi zamanlı işlerde,yapılan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetlerini kapsar. Bu faaliyetlerin yapılabilmesi için 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereği Kurumdan izin alınması gerekmektedir.

İş bulmaya aracılık etmekhizmet bedeli hakkını ortaya çıkarmaz !

4904 sayılı İŞKUR Kanunu'nun 19'uncu maddesi "Özel istihdam büroları, iş arayanlara ve açık işlere ilişkin bilgileri sadece iş ve işçi bulma faaliyeti için gerekli olması halinde toplayabilir, işleme tabi tutabilir veya bunlardan yararlanabilir.Özel istihdam büroları, iş arayanlardan her ne ad altında olursa olsun menfaat temin edemez ve ücret alamazlar. İşe yerleştirme faaliyeti karşılığı ücret sadece işverenden alınır. Ancak, yönetmelikle belirlenecek meslekler ve üst düzey yöneticiler için işe yerleştirilenlerden ücret alınmasına izin verilebilir."şeklindedir.

Özel istihdam büroları kimden ücret alacaklardır?

Amacı iş arayan ile iş gücünü bir ataya getirmek üzere tesisi edilen organizasyonlar hiçbir şekilde iş arayandan ücret talep edemez.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu 19’ uncu maddesinde bahsi geçen ‘’ Ancak, yönetmelikle belirlenecek meslekler ve üst düzey yöneticiler için işe yerleştirilenlerden ücret alınmasına izin verilebilir ‘’ hükmü ile alakalı ise;

Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği'nin 13'üncü maddesindeki bahisle "Özel İstihdam Büroları; profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, manken, fotomodel ve sanatçı meslek gruplarında yer alanlar ile genel müdür veya bu göreve eş ya da daha üst düzey yöneticilerden ücret alabilir" bir çıkarım sağlanmaktadır.

Hülasa şehrimiz Gaziantep’ inde bir sanayi şehri ve tüm çalışan sirkülasyonununda üretim işçisi olacağı gerçeğinden yola çıkarsak, bu noktada iş temin eden kişi, kurum ya da organizasyon sizlerden ücret talep etmeye muktedir olamayacaktır.

İŞKUR’ dan izinsiz olarak faaliyet gösteren firmaların/kişilerin iş ve işçi bulmaya aracılık ve geçici iş ilişkisi faaliyet yürütmesi halinde ne gibi bir yaptırım uygulanmaktadır ?

Konuya ilişkin 4904 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde idari yaptırımlar düzenlenmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı için:

Kurumdan izin almadan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinde bulunanlara 29.410.-TL, fiilin tekrarı halinde 58.822.-TL, bu kişilerden hizmet alanlara ise 14.705.-TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Kurumdan izin almadan veya yetkisi iptal edilmesine rağmen geçici iş ilişkisi düzenleyenlere 73.529.-TL, fiilin tekrarı halinde 147.058.-TL, bu kişilerden hizmet alanlara ise 29.410.-TL idari para cezası uygulanmaktadır.

            Bu haftalık bu kadar hoşça bakın zatıâlinize.

 

Selçuk Cançelik

cancelikselcuk@gmail.com

İş Hukuku Bilirkişisi / İnsan Kaynakları Yöneticisi

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar