Selçuk CANÇELİK

Selçuk CANÇELİK

Mail: cancelikselcuk@gmail.com

KIDEM TAZMİNATI

KIDEM TAZMİNATI

Hoş geldin 6317haber.com

 

                Öncelikle 6317haber.com’ un yayın hayatına başlamasını tebrik ediyorum.

                Konumuz yıllardır iş hayatı gündemimizi yoğunlukla meşgul eden Kıdem Tazminatı hususu olacak. Bundan sonraki süreçte ise sizlerden gelen sorular üzerinden köşemizi tasarlıyor olacağız.

KIDEM TAZMİNATINA DAİR

 

Kıdem tazminatı, işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılmaktadır.

Kıdem tazminatı giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanmakta olup, para ve parayla ölçülebilen ve süreklilik arz eden tüm ödemeler hesaplamada dikkate alınmaktadır. Yani, işçinin brüt maaşı dışındaki yol, yemek, prim, ikramiye gibi ayni ve nakdi ödemeleri kıdem tazminatı tavanına kadar kıdem hesabına dâhil edilir.

Peki, Kimlere kıdem tazminatı ödenir ?

Kıdem tazminatı iş sözleşmesinin 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilen nedenlerden birisiyle feshedilmesi durumunda ödenmesi gerekiyor. İşçinin;

1. İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymaması haricinde bir nedenle yaptığı fesihlerde;

2. İşçi tarafından yapılan haklı nedenlerle yapılan fesihte,

3. Erkek işçiler için muvazzaf askerlik sebebiyle,

4. Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi halinde,

5. Emeklilik sebebiyle,

6. İşçinin 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurması nedeniyle yaş beklenilmesi durumunda, (08.09.1999 öncesi işe girişi olanlar için )

7. İşçinin ölümü halinde, kıdem tazminatına hak kazanılmaktadır.

Bazı durumlarda ise Kıdem Tazminatı ödeme yükümlülüğü ortadan kalkar.

Örnek olarak Devamsızlıkta kıdem tazminatı ödenmez.

Gerek 1475 sayılı Kanun'da ve gerekse de 4857 sayılı Kanunda işverenin haklı nedenle feshini düzenleyen maddelerde; "İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi" halinde tazminat ödenmeden fesih hakkı doğmaktadır.

Dolayısıyla işçinin haklı bir nedeni olmaksızın keyfi devamsızlık yapması durumunda işveren tarafından işçinin iş sözleşmesi feshedildiğinden herhangi bir ihbar ve/ veya kıdem tazminatı da ödenmemektedir.

                Bu haftalık bu kadar hoşça bakın zatıâlinize.

 

Selçuk Cançelik

cancelikselcuk@gmail.com

İş Hukuku Bilirkişisi

İnsan Kaynakları Yöneticisi

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar