Mustafa ÖZTEKİN

Mustafa ÖZTEKİN

Mail: oztekin@6317haber.com

SÜNNET NEDİR?

SÜNNET NEDİR?

SÜNNET NEDİR?   

Ey inananlar! And olsun ki, sizin için, Allah'a ve Ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah'ı çok anan kimseler için Resulullah (Allah'ın Elçisi) en güzel örnektir. 33/21.

Sünnet: Hz. Peygamberin aziz hatırası, kutlu yolu, isabetli uygulamaları vahyin kontrolünde dirayetli görüşleridir. Sünnet, efendimizin cahili bir toplumdan, cihana nizam veren önderlerin yetiştirilme sürecidir. Her türlü kalp katılığının ve barbarlık ve zulmün hükümferma olduğu cahiliye asrında merhamet ve şefkati iliklerine kadar hisseden merhamet okuludur.

Sünnet okuryazarlığın az, şiir ve sözün güçlü olduğu çağda “yaradan rabbinin adıyla oku” emriyle kâinatı, olayları ve insanı okuyan,  sözü ve gücü vahyin sarmalında terbiye edip, insanlar içinde en hayırlı ümmeti yetiştirme sanatıdır

Sünnet eğitimdir. Çağları disipline etmiş hikmet sahibi öğretmenleri ve onların çağlar açıp kapayan talebelerini mezun etmiş en kapsamlı fakültedir.

Sünnet ahlaktır yani yaratılışın mayası ile mayalanmak ilk haldeki saflık ve temizlik ile olmaktır. Ahlaki erdemleri tamamlamak üzere gönderilmiş ve ahlakı Kuran olan Kutlu nebiye benzemeye çalışmaktır.

Sünnet temiz aileler kurmak,   kimliksiz ve cinsiyetsiz varlıkların kirlettiği dünyada Hatice’ye eş, Fatıma’ya baba, Hasan ve Hüseyin’e dede, Eyyub el Ensari’ye komşu olmaktır.

Sünnet ticarette doğruluk, ahde vefa, güler yüzlülük, cesaret, ilim, merhamet, muhabbet, yardımlaşma ve adalet demektir.

Sünnet Allahın yasalarını yeryüzüne hâkim kılan ve gelecekte de aynı hâkimiyeti tesis etmeye muktedir yegâne yol yordam, rehber ve program demektir.

Sünnet hayatı hayat sahibine adamayı öğreten cesaret sahibi mustazafların Allahın lütuf ve keremiyle istikbalde kuracakları Adalet ve ihsan devletine giden yol demektir.

 

Hz. Peygamberin sünneti üç temel kaynaktan oluşur:

  1. Peygamberin sözleri
  2. Peygamberin din alanında uygulamaları
  3. Peygamberin kişisel halleri

Bu üç temel, dini alanda üç türlü hükme kaynaklık etmiştir:

  1. Farzlar-vacipler, kesin olarak uyulması gerekli olan dini prensipleri içerir. Terkinde azab ve kınanma vardır.
  2. Nevafil, farzlar ve vacipler dışında Allah’a yakınlaşma amacıyla yapılan dini uygulamaları içerir. Tatbikinde büyük fazilet ve hayırlar olmakla beraber terkinde azab ve kınanma yoktur. Bu tarz sünnetin değiştirilmesi veya yerine başka uygulamaların ikame edilmesi, toplumda bidat ve sapkınlıklara kapı aralar.
  3. Peygamberin kişisel halleri, davranış ve adetlerinden kaynaklanan mendup, müstehab vd.  Bunlara uymaya ve taklit etmeye gelince Müslüman için uyulmasında dini bir zorunluluk ve terkinde yaptırımı olmamasına rağmen, bunların Müslüman şahsın ve Müslüman toplumun inşasında değeri büyüktür. Çünkü O (a.s) ilahi gözetim altında ve vahiyle denetlenen birisi olmak itibariyle sıradan davranışlarının bile hikmet ve yücelikten uzak olması olası değildir.

 

Makale Yorumları

  • Ahmet11-05-2020 22:15

    Verdiğiniz bilgilerle ufkumuzu açan anlamlı ve etkili bir yazı Allah razı olsun

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar