Selçuk CANÇELİK

Selçuk CANÇELİK

Mail: cancelikselcuk@gmail.com

YILLIK İZİN UYGULAMASI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

YILLIK İZİN UYGULAMASI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

YILLIK İZİN UYGULAMASI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

 

4857 sayılı İş Kanunu kapsamındaki işyerlerinde çalışan işçilerden işyerine girdiği günden başlayarak, ‘’ deneme süresi ‘’ de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara işyerindeki yıllık ücretli izin verilir.

Yani, yıllık ücretli izin hakkı için mutlaka bir yılın dolması gerekmekte olup, bir yıldan az süreler için Yıllık izin hakkının doğması söz konusu değildir. Fakat bu noktada işveren inisiyatifinde olmak koşulu ile taahhütlü yıllık izin talep eden işçiye verilebilir.

Peki, Kimin ne kadar yıllık izin hakkı var ?

 

4857 sayılı İş Yasası’nın 53. Maddesine göre, işyerinde işe başladığı tarihten itibaren, deneme süresi de içinde olmak kaydıyla, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık izin verilmesi gerekmektedir.

Yıllık izne ait hususların emrediciliği nedeniyle bu haktan vazgeçilmesi mümkün değildir.

Nitelikleri gereği, bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinde çalışanlara yıllık izin hükümleri uygulanmayacaktır.İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden,

b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden,

c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz ve bu sürelere hafta tatil günleri ile resmi ve dinii bayram günleri dâhil edilemez.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır.

Önemle belirtmek gerekir ki, 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle,50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.

Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir.Aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilmelidir.

Soru:              İznimi kullanmaz isem Yıllık İzin hakkım yanar mı?

Cevap:            Hayır !!! Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Tarafların rızası olsa bile, bu irade anayasal bir hak olan yıllık izin hakkını ortadan kaldırılamaz.

 

Soru:              Yıllık İznimi kullanmayıp ücretini işverenden talep edebilir miyim ?

Cevap:            Hayır !!!Yıllık izin uygulamasının temel amacı çalışanın dinlenmesidir. Dinlenme gerçekleşmeden yapılan kesintisiz çalışmalar hem iş sağlığı ve güvenliğini tehlikeye atıyor hem de temel bir hak olan dinlenme hakkını ihlal edilmesine neden oluyor.

İşçilerin, dinlenerek çalışma istemini, bedensel ve ruhsal sağlıklarını korumaları, motivasyonlarını ve iş verimliliğini artırmaları amacıyla yıllık ücretli izinlerini kullanmaları gerekir..

 

                Bu haftalık bu kadar hoşça bakın zatıâlinize.

Selçuk Cançelik

cancelikselcuk@gmail.com

İş Hukuku Bilirkişisi

İnsan Kaynakları Yöneticisi

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar